Durant la visita vam passejar per 3 espais públics definits i vam poder palpar com els diferents espais eren units per l’actuació que s’ha fet a la llera del riu zona inundable que es troba a una cota inferior. L’evolució que ha patit la manera d’entendre l’espai públic al llarg dels anys queda molt ben reflectida en els 3 espais que vam visitar, explicaré les diferencies entre uns i altres d’una manera cronològica.
El parc del Litoral és un espai públic eminentment arquitectònic , els elements paisatgístics queden relegats a un segon pla. En aquest parc els elements importants són els equipaments i els serveis com la piscina actualment en desús. Al ser el parc més antic dels tres és nota que el paisatgisme urbà era una disciplina poc desenvolupada al nostre país.
El parc de Can Zam actualment una mica desdibuixat degut a les obres de la línia 9 del metro, és un altre episodi força representatiu de l’evolució del parcs urbans. Situat a un extrem de Santa Coloma serveix com a lloc de referència per la ciutat degut a les seves dimensions. La concepció d’aquest espai és força diferent a la del parc del litoral, el de Can Zam és un parc projectat des d’un punt de vista molt més paisatgístics però alhora és dota d’elements urbans com el recorregut asfaltat que divideix el parc en dos. Aquí els elements de referència deixen de ser arquitectònics per passar a ser espais de diferents dimensions que sectoritzen el parc i el doten de diferents funcions gràcies al diferent tractament paisatgístic. La complexitat del parc permet que aquest s’utilitzi de maneres diverses esdevenint un parc urbà cabdal per la ciutat.
El passeig del marge esquerre del riu Besòs és la última de les tres operacions i està plantejada com un espai lineal amb un fort component paisatgístic. El projecte es fonamenta en un parell de decisions fortes que organitzen tota la area, la primera és situar el parc a una cota diferent a la del carrer i la segona és col·locar una sèrie d’espais pavimentats que serveixen com a petites places que s’aboquen sobre la llera del riu. La gran diferencia amb el parc de Can Zam és la senzillesa de l’operació ja que és una successió d’espais que es repeteixen i que conformen tot el parc. Ens trobem davant d’una solució intel·ligent que en cap moment vol ser espectacular i que soluciona un problema concret d’una manera exemplar.
Els diferents espais verds que anem trobant al llarg dels últims 9km del riu Besòs estan units per una operació realitzada a la llera del riu Besòs, aquesta actuació es basa en un passeig lineal que recorre els 9km i que es desenvolupa a dos cotes diferents la dels municipis i la del riu. El projecte consisteix en dotar el passeig superior d’uns accessos cap al nivell inferior a on trobem una estesa de gespa que dignifica un espai molt maltractat durant anys. La millora d’aquest espai ha estat substancial per unir els diferents municipis de la llera esquerre del riu.