jueves, 15 de abril de 2010

09/03 dipòsit de les aigües


La visita al dipòsit de les aigües ha estat una sorpres degut a la meva total desconeixença de que Barcelona disposes d'aquests espais arquitectònics soterrats en diferents punts de la ciutat. Tot i ser uns espais molt ben pensats, i útils, és evident que, tot i ser necessàris, no se'n treu el màxim partit, segurament per les seves grans dimensions, en una ciutat com Barcelona, amb un clima Mediterrani i amb unes èpoques de plujes marcades.
En el cas de Lleida, ciutat poc famosa i pel que sembla una mica manca d'interès pels visitants, motiu pel qual he volgut aprofitar les meves entrades al blog per fer-vos arribar alguna cosa d'ella, la situació geogràfica de la ciutat ha afavorit un vincle molt fort amb l'aigua (el riu Segre l'atravessa pel centre en tota la seva extensió, amb força caval ja que ve directe dels Pirineus). Les intervencions del Museu de l'Aigua de Lleida van adreçades a investigar, conservar i dinamitzar les tecnologies , els paisatges i les cultures de l'aigua, sorgides d'aquesta relació íntima.El museu està format per quatre espais propis a la ciutat de Lleida i un conjunt de rutes pel territori al llarg dels camins de l'aigua.

CAMPAMENT DE LA CANADIENSE.Seu central del Museu de l'Aigua :
L'exposició "La força de l'aigua. El Dr. Pearson i les obres de La Canadiense a Lleida", que explica la construcció d'aquesta obra, la importància cabdal que va tenir per a Lleida i els fonaments de la hidroelectricitat.
L'espai de memòria "L'aventura hidroelèctrica dels enginyers de La Canadiense a les Terres de Lleida", amb la recreació del despatx dels antics enginyers i diverses peces procedents d'instal·lacions hidroelèctriques.
L'exposició "Aigües del món, un món d'aigües", que mostra la col·lecció d'aigües envasades d'arreu del món aportades per persones viatgeres de Lleida, i que ens fa reflexionar sobre la importància de l'aigua per als éssers vius.
DIPÒSIT DEL PLA DE L'AIGUA:




És el centre d’interpretació de l’aigua potable.Aquest gran dipòsit fou construït el 1784 amb l’objectiu d'abastir d'aigua potable la ciutat. L’aigua que l’omplia provenia del canal de Pinyana i es distribuïa a la població mitjançant cinc fonts monumentals.

POUS DEL GEL:



Cavitats subterrànies construïdes l'any 1611 per tal d'emmagatzemar el gel de l'hivern per disposar-ne durant tot l'any i abastir la població.Consten de dos pous amb accès comú, i traces del seu antic ús.

MOLÍ DE SANT ANASTASI O DE VILANOVETA:






Antic molí fariner que té els seus orígens al segle XIII. La sèquia de Fontanet li proporcionava força per moure les rodes que s’utilitzaven per moldre els cereals.Actualment es troba en procés de rehabilitació.

LES RUTES DE L'AIGUA:
Les rutes de l'aigua ofereixen una panoràmica sobre el territori en què els recursos hídrics, les tecnologies i en general la utilització de l'aigua n'és el principal protagonista. Són itineraris a peu o amb transport que ens proposen una determinada lectura dels nostres paratges lligats amb l'aigua. El fil conductor orienta la interpretació dels elements assenyalats en el paisatge a través del reconeixement d'un patrimoni.


1. Ruta de les fonts monumentals:L'aigua potable a la Lleida del s. XVIII.Itinerari per les fonts de Sant Llorenç, de l’Ensenyança, d'El Roser, de l’Hospital, de la Costa del Jan i recordem la que hi havia a la plaça de la Catedral, a la plaça de Sant Francesc i a la plaça de Sant Joan, i finalitzem la visita a la font del Governador. Distribuïen l'aigua del dipòsit del Pla de l'Aigua.






2. Ruta pel canal de Pinyana:D’on procedeix l’aigua potable que abasteix la ciutat?Aquesta ruta permet conèixer el recorregut de l’aigua potable abans d’arribar a la ciutat de Lleida. Des de l'inici del canal, descobrim la història d’aquesta antiga infrastructura de la qual en tenim constància des del segle XII.
3. Ruta pel canal de Seròs:Un canal industrial construït per La Canadiense, empresa hidroelèctrica de principis del s. XXItinerari al llarg d'aquest canal construït entre 1912 i 1914 per tal de portar l'aigua del riu Segre fins a la central hidroelèctrica de Seròs, veiem els seus punts més interessants.
4. Ruta per la sèquia de Fontanet i els molins de CerviàItinerari per conèixer de més aprop la sèquia de Fontanet i els antics molins de Cervià, situats a la partida de Grenyana, que constitueixen dos elements fonamentals del patrimoni de l'aigua de Lleida.

5. Ruta per la xarxa hidràulica de Copa d'OrA la partida de Copa d'Or hi trobem un conjunt d'infrastructures hidràuliques que n'han marcat la personalitat i ens mostren la diversitat de les xarxes hidràuliques que envolten Lleida, com ara les sèquies de Fontanet i Torres, el canal de Seròs, el torrent de la Femosa i el riu Segre.