sábado, 10 de abril de 2010

Un eixample, multitud d'illes

Es difícil comparar dues illes de l’eixample, que contenen primerament edificis d’usos diferents i que es situen en zones totalment diferents.

Podríem dir que el projecte de OAB manté l’esperit inicial de les illes de l’Eixample, mantenint el pati interior lliure i accessible. Es tracta de una intervenció majoritàriament urbanística, amb la millora de l’interior de la mansana, en la que trobem espais de relax, espais amb jocs infantils, i un centre social que es concentra en un edifici de planta baixa que s’integra en l’espai del pati i amb els edificis que l’envolten. L’eix marcat per l’antiga carretera d’Horta s’utilitza com una traça vertebradora que travessa l’illa en sentit diagonal. El projecte també integra la construcció de tres edificis de vivendes que conformen l’anell exterior d’habitatges de l’illa, i que s’integren en el pati interior amb el centre socials mantenint les mateixes tonalitats en els materials de les diverses construccions. Les façanes dels tres blocs d’habitatges comparteix una mateixa estètica de façana en l’interior que no es respecta en les façanes exteriors.
Així doncs el projecte intenta recuperar aquesta idea inicial que va projectar Cerdà en el seu pla, i que a més a més respecta una antiga via de la ciutat.



En la illa on trobem el projecte de Fort Pienc, projectat per Josep Llinàç, veiem una situació força diferent. L’illa es troba dividida en dues parts asimètriques per un carrer peatonal. L’espai restant edificable ha d’albergar una residència geriàtrica, una guarderia, una biblioteca, un mercat i un centre cívic. El projecte resultant és un únic edifici que conté tot aquest programa distribuït per les diverses plantes de l’edifici, de forma que cada ús queda connectat amb l’altre; i no només per el fet d’intercalar els usos entre plantes o en les distribucions, sinó que també ho aconsegueix amb espais oberts que es connecten els uns amb els altres, així doncs, des de la terrassa de la biblioteca sents la gent que es troba en la plaça d’accés o en els patis de la guarderia. Aquest plantejament d’ubicació dins l’illa és totalment diferent que en l’anterior, ja que tenim un gran espai d’accés i l’espai lliure, de relax, per jugar els nens,... el trobem en el mateix edifici.

Les dues actuacions aconsegueixen, en la meva opinió, un bon projecte. Tot i així em el que més em va sorprendre és el projectes de Fort Pienc, ja que aconsegueix resoldre amb èxit la concentra de tots aquests equipament en un sol edifici, i al mateix temps que cadascun funcioni correctament de forma individual.



LLEIDA

Els diferents equipaments de la ciutat es troben dispersats per la mateixa. Veiem potser una certa concentració en el casc antic de la ciutat, però tot i així tota la ciutat queda abastada d’equipaments. En trobem tan en l’interior com en la perifèria de la ciutat, però als que s’hi pot accedir perfectament amb el transport públic de la ciutat. Tampoc es concentren en una mateixa zona un tipus determinat d’equipament, exceptuant el campus universitari, de manera que es pot gaudir dels diferents tipus en tota l’extensió de la ciutat.