martes, 1 de junio de 2010

22@





L’actuació al 22@ em sembla una gran aposta a molts nivells.
Crec que hi ha molts reptes urbanístics, doncs es pensa com una zona compacta que sigui capaç d’absorbir tota l’activitat econòmica necessària per tal de que Barcelona es formalitzi com a model de ciutat del futur. També de continuació i millora de la malla proposada per Cerdà, element funcional determinant del caràcter de la ciutat i per tant interessant de preservar; de rehabilitar i restaurar tot el patrimoni arquitectònic que ha perdurat al temps (havent estat capaç de sobreviure a la selecció natural) dotant-lo de nous usos, la majoria culturals dirigits a la ciutadania; de connectar la ciutat amb el mar a la zona del Fòrum, potenciant l’eix de la diagonal com via vertebradora de la ciutat i de experimentar amb l’arquitectura contemporània basada en la construcció d’elements aïllats que només miren en si mateix. Tanmateix no tinc molt clar si s’està pensant gaire amb l’espai públic que es genera darrera la voluntat de tantes intencions. El que si crec és que el temps és qui construeix i acaba definint i assentant l’espai públic, i que per tant i en aquest sentit no és oportú opinar quan encara és aviat, però no tinc molt clar si l’arquitectura amb la que es treballa afavoreix i qualifica el lloc. A més a més s’està sobresaturant la disposició d’ús terciari (econòmic i cultural), mentre que gran part del que genera vida és residencial.
Referent una mica a cada exemple,vam veure com amb la intenció de millorar la zona de vial, alienaven totes les tapes dels pous de registre, unien la farola amb el semàfor i en el canvi de rasant del terra proposaven el canvi de direcció del paviment. Pel que fa a Can Framis, és una bona actuació de preservació i adequació d’una construcció amb valor arquitectònic, i la Universitat Pompeu Fabra un bon exemple del model amb el que es construeix actualment, i em refereixo tant a nivell de les volumetries que es proposen, els materials amb els que es construeix i l’ús que se li otorga.
En relació amb aquesta idea de qualificar una zona transformant-la, a Girona, s’està intentant millorar un barri. És el cas de el Barri de la Creueta, on les preexistències que encara es mantenen, són com bé es reconeixen les cases barates dels pobles. Llavors l’actuació que s’està realitzant és dotar el lloc amb equipaments, com una gasolinera, el nou Parc científica de Recerca de la universitat de Girona, millorar l’espai públic com posar un bon paviment.